Hoppa till innehåll

Bokhyllans återkomst

Det är något särskilt med att hålla i en bok och ta in den i sin egen takt men i dessa tider är det säkert mest Netflix, SVT-play och HBO som gemeneman ägnar sig åt. Trots att det i bokhyllan står något som inte kräver ström, inte behöver laddas, inte kräver ny teknik som man måste köpa för flera tusentals kronor utan är likadant idag som igår.

Men böcker är farligt. Idéer kan spridas på ett okontrollerat sätt. Böcker är skrämmande för de som vill härska över ett folk. Under historiens lopp har böcker både bränts på bål och förbjudits. Den som äger biblioteket har makt.

Idag äger ingen filmerna man ser utan det streamas. Det skulle kunna göra det lätt att kontrollera vad folket får se. I fel händer skulle vi kunna få en världsbild från Netflix och HBO som vi inte vill ha. Men med böcker är det annorlunda, om man inte streamar sin bok förstås.

Jag tror på bokhyllans böcker och på det som folk har lagt upp på vinden. Plötsligt finns det ett värde i att äga ett medium. Visst gillar jag att streama, men ibland är det skönt att faktiskt kunna gå tillbaka och ta fram den där boken från hyllan som man läste för flera år sedan. Ge sig in i den värld som just nu är passerad.

Så i dessa corona-tider när många sitter hemma och inte kan ge sig ut i det allmänna samhället, tror och hoppas jag att boken i bokhyllan får sig ett uppsving och när karantäntiden är över kommer det vara bokhyllor som vi inser att vi behöver mest inför nästa pandemi.

Publicerat i2019