Hoppa till innehåll

Första gången, framtida mässor och julpaket

Visar de tre böcker som Lorentzsons gett ut.

Boksläpp och hur en bok blir till

Nu är äntligen del två Du och jag för evigt (eller den rosa boken som jag slarvigt kallar den) ute i handeln. Någon bokrelease blev det inte. I dessa tider känns det inte viktigt att bjuda in människor som aldrig träffats för att stå och titta på min bok i en mindre lokal, även om det hade varit hur roligt som helst. Men som så mycket annat i dessa tider får det läggas på väntelistan.

Även om jag inte kan dela glädjen med er är jag ändå oerhört glad att boken blev klar, kom ut och ser rätt okej ut. För att färdigställa en bok är ett ganska stort projekt. Det är många bitar som ska falla på plats innan du kan hålla den i dina händer. Visst, det grundläggande att skriva en hel historia är självklart, men allt det andra som ska göra syns inte och var inte lika enkelt denna gång. Även om det är den tredje boken jag ger ut (!) var vissa delar helt nya för mig.

Få böckerna före jul - beställ av Lorentzsons före 13 december 2021.
Det du aldrig sa + Du och jag för evigt: 150 kr, styckvis 80 kr, + frakt.
Nästan alla dagar grät jag: 150 kr + frakt.
Alla tre: 300 kr + frakt.
Frakt från 45 kr. 
Klicka på beställningsknappen nedan.

Tråkiga partier och faktafel

När jag har skrivit ett råmanus, vilket kan ta ett par månader eller några år beroende på tid och historia, har jag ett par testläsare som går igenom manuset och ger kommentarer. Jag säger alltid att jag inte vill ha kommentarer av typ; den var bra. För vad ska jag göra med den informationen? Nej, de ska säga allt från att det är märkliga tidshopp, karaktärer som agerar icke trovärdigt, otydligheter kring vem som säger vad, faktafel eller helt enkelt mycket tråkiga partier som de inte orkade läsa. Sådana åsikter gör att jag kan förbättra.

De partier som är tråkiga, förvirrande, märkliga och inte trovärdiga tittar jag närmare på. Den första tanken är kanske att stryka det som ingen orkar läsa, men så är inte alltid fallet. Ibland ska avsnittet istället utökas och göras längre och fylligare. Någonstans bakom det enformiga och ointressanta kan det finnas en kärna som jag inte lyckats få fram och som behöver mer bearbetning.

I Du och jag för evigt påpekade två testläsare faktafel kring hur det egentligen går till när man ska söka sina släktingar genom släktforskning och i kommunarkiv. Även om jag har jobbat med arkivering kan jag inte allt inom ämnet. Nu kan jag luta mig tillbaka och känna att det åtminstone inte finns några faktafel kring det.

När jag gått igenom allt ännu en gång får fler läsa, jag läser berättelsen högt för mig själv och korrigerar ännu fler meningar, uttryck och fel som tidshopp eller karaktärers namn. Först nu har jag ett manus som är redo för sättning, tryck och försäljning.

Första gången för mig

För att du ska uppleva historien intressant behöver boken sättas. Det innebär att texten görs läsbar och det visade sig vara en hel vetenskap. Känner du till att det ska vara 11-12 ord på en rad för att du ska finna läsningen njutbar? Färre ger intrycket av en barnbok och fler gör läsningen tung. Inte nog med det utan det ska vara ett visst mellanrum mellan raderna, orden och även utrymmet på sidan. Jag hade hört om allt detta, men kunde det inte i detalj. Den här gången bestämde jag mig för att göra sättningen själv vilket innebar att jag var tvungen att sätta mig in i hur man gör. Programmet jag använder var dessutom nytt för mig. Jag skulle bestiga världens högsta berg utan syrgas.

Under augusti och september var jag oerhört stressad över allt som skulle göras. Inte bara för att få texten läsbar utan också för att jag tackat ja till att stå på Huseby julmarknad i november. Tryckeriet behövde materialet en månad innan och dessutom skulle ett omslag göras. Även det nytt för mig. Pust och stön.
Tack och lov har jag lärt känna folk i branschen som kunde lotsa mig och ge mig feedback. Några dagar ensam i husvagnen gav mig lugn och ro att titta på Youtube klipp och prova mig fram. Utan den möjligheten vet jag inte hur det hade gått.

Så här i efterhand kan man konstatera att saker går även när man är novis, tack vare goda vänner, kollegor och en förstående familj. Ett stort tack till Linda, Roger, Kristina, Rikard, Hugo, Dennis och Mattias.


Bokmässor som blir och inte blir

Nästa år planerar Bokmässan i Göteborg att vara som vanligt. Det blir montrar, besökare, fysiska föreläsningar och vimmel. Jag hoppas verkligen att det blir så eftersom jag har fått en monter. Brukar du vara på Bokmässan? Kommer du att åka nästa år? Jag hoppas att vi ses på andra våningen där jag kommer ha en monter.

Mässor som inte blir av för min del nästa år är Smålit i Jönköping. Jag anmälde mig bara några dagar efter deras utskick, men det var ändå försent. Riktigt tråkigt eftersom jag varit med två gånger tidigare. En trevlig och mysig mässa som jag gärna återvänder till.

Huseby julmarknad var ingen bokmässa, men ändå mysig. Många kom och besökte min monter, både för att prata och köpa böcker. Jag stod tillsammans med Rikard från Bokpro som säljer faktaböcker med en viss övervikt på Skåneförfattare och skånsk historia. Rikard och jag har sått tillsammans på flera mässor under årens lopp och han är också den som är min mentor inom framställan av en bok.


Nya böcker

Jag skriver på flera böcker samtidigt. En historia har arbetsnamnet Magnoliagården. Vad den heter när den är färdig vet jag inte. För så är det med historier, de ändrar karaktär och riktning. Just nu är det en mysig feelgood med lite svärta.


God Jul och Gott Nytt År

Endast tomten knackar på.
Publicerat i2021MässorSkönlitterärt