Hoppa till innehåll

Mamma till en hjärttransplanterad son

Jag har skrivit om min upplevelse som mamma till en hjärttransplanterad son. Det går att läsa min artikel  på MOD – mer organdonation.se  men också på MOD:s Facebook-sida. Samma artikel finns också här på hemsidan under Artiklar Nytt hjärta – nytt liv.

Mamma och anhörig

På MOD:s hemsida och Facebook-sida kan du följa med och ta del av fantastiska berättelser som är skrivna av människor vars liv har en nära koppling till organdonation och transplantation. Jag är en av alla dem som är anhörig till en som är transplanterad och har valt att skriva och berätta om det. Vår son fick ett nytt hjärta hösten 2015. Tyvärr kan vem som helst hamna där vi hamnade. Min förhoppning är att alla som läser min artikel ska ta ställning i donationsfrågan och anmäla sig till donationsregistret om man är positiv till donation. Kom ihåg – ingen är för gammal för att donera.

Vad är MOD – mer organdonation?

Under World Transplant Games* 2011 i Göteborg träffades Peter Carstedt och Martha Ehlin. De tävlade båda för Sverige. Martha var femorgantransplanterad och lyckades ta fem guld i de fem grenar hon ställde upp i. Peter är njurtransplanterad från en levande donator och även han tog fem medaljer under WTG 2011.
De har själva stått i kö för att få ett nytt organ och vet vilken oerhörd påfrestning det är, både fysiskt och psykiskt. De har gått från att vara allmänt okunniga i frågan om organdonation till att förstå betydelsen av att få ett nytt liv och vad det innebär.

Peter och Martha ville ge tillbaka och hjälpa alla de personer som idag och i framtiden kommer hamna på en väntelista. Tillsammans grundade de MOD. De är övertygade om att det behövs och att det går att göra stora förbättringar inom området.

Martha är en av grundarna av MOD – Mer organdonation. Hon brann helhjärtat för att hjälpa alla de som står på väntelista för transplantation. Hon var en fantastisk människa med en livsbejakande utstrålning och förmågan att beröra. Under sitt liv var hon älskad av många. Och nu är hon sörjd och saknad av ännu fler. Martha avled 19 mars 2016.

(*världsmästerskapet för transplanterade)

 

Publicerat iSkribent