Hoppa till innehåll

Nya böcker och en B-plan

Vilket år det har varit

I detta inlägg berättar jag om kommande böcker 2021, min B-plan och till sist om en stor negativ förändring för digitala böcker via biblioteket.

Vem kunde ana att detta år skulle bli … inställt. Jag som älskar alla möten med läsare på mässor och evenemang blev helt enkelt utan att höra hur mina berättelser har växt och landat hos dig, vilka delar du blivit berörd av och vad som helt gått dig förbi. Alla synpunkter hjälper mig att utvecklas som författare och jag är oerhört tacksam för all feedback jag får.
I år var inga möten efter corona möjliga. Jag hann vara på Smålit i Jönköping och Bokmässan i Karlshamn, men efter det var det stopp.

Även om detta år har varit speciellt, snävt av upplevelser och möten är det tyvärr inte första gången jag upplever det. Som du vet satt vi i nästan samma sits 2015, då vi var i Lund. Min man och jag har ofta under året konstaterat att det vi lärde oss då har vi haft nytta av. På något sätt är inget av det man är med om onödigt, oavsett hur hemskt och otäckt det är. Alltid lär man sig något. Men aldrig trodde vi att vi skulle ha nytta av att kunna stänga av våra liv, undvika folksamlingar och se livets goda inom de egna väggarna.

Med en B-plan

Kristine sitter på en trappa ute på hösten.

I början av december fick jag äran att vara gästskribent på Boktugg. Om du är intresserad av bokbranschen och vill veta mer vad som händer bakom kulisserna eller vad som är på gång, rekommenderar jag att du prenumererar på Boktuggs nyhetsbrev. Varje fredag skickar de ut ett mail om vad som hänt under veckan som gått. För mig är det underbart att ha någon som scannar av branschen och tar fram allt som är på gång när det gäller utmärkelser, förlagsförändringar, personalbyten och mässor. Lite längre ner skriver jag om en besvärlig förändring inom den digitala utgivningen för egenföretagare.

Jag fick som sagt möjlighet att skriva en krönika som söndagstuggare och var tvungen att ta chansen. Mitt ämne blev vad som händer när livet inte blev som man tänkt sig och man måste ta till en B-plan. Länken nedan går direkt till krönikan på Boktuggs hemsida.

https://www.boktugg.se/2020/12/06/sondagstuggare-kristine-lorentzson-om-att-ha-en-plan-b/


Kreativitet över zoom

I december ordnade Folkuniversitetet en kurs i grafisk design. Jag hade anmält mig till en liknande kurs som inte blev av och blev istället erbjuden den här kursen. Jag nappade direkt.
Att läsa grafisk design är verkligen kul. Jag får möjlighet att blomma ut i kreativitet och diskutera med likasinnade. Oavsett vad man är intresserad av behöver man diskutera och ventilera med andra som har samma intresse. Du som gått en kurs i det du gillar vet precis vad jag pratar om. Målet med kursen är för min del är att designa egna bokomslag. Även om jag har ett grafisk sinnelag behöver jag ny kunskap för att verkligen begripa vad det är som gör att just den läsare jag tänkt mig blir intresserad av mina böcker.

Men som mycket annat i dessa tider sker kursen över zoom. Jag var skeptisk i början men jag har fått ändra inställning. Det går att arbeta kreativt och dela med sig av sina alster även via skärm. Visst hade det varit roligare att träffas fysiskt, men å andra sidan hade det inte varit med just dessa personer eftersom vi är utspridda över hela landet.


Två nya böcker

Under november skrev jag ett råmanus till fortsättningen av min första roman Det du aldrig sa. Titeln på fortsättningen är Du och jag för evigt. Livet har gått vidare för Magdalena, Hope och Brian. Vi får följa dem och de andra karaktärerna i Kalmar några år senare. Saker händer som ställer livet på ända.

Testläsare

I december gick jag igenom manuset för att korrigera de värsta missarna och kunde den 15 december skicka iväg manuset till min förste testläsare Linda. (Hon och jag har delat våra manus i sju år!) Efter helgerna ska vi träffas och gå igenom det tillsammans. Att få ihop en bok är en sak, men att få till det så att det blir ett läsbart manus med spännande intrig är något annat. För det behövs en utifrånblick. Jag är oerhört tacksam för Lindas arbete. Utan henne hade inte böckerna blivit så bra som de är. 

Jag skrev inledningsvis att jag har två böcker på gång vilket stämmer. Magins pris blev klar i höstas. En berättelse som utspelar sig i Paris sena 1800-tal där vi följer tonårspojken Lucs kamp med att förstå sin historia genom en dos magi. För att det ska bli en bok behöver den sättas (texten ska bli läsbar) och jag måste göra ett omslag. Efter kurserna kan jag göra böckerna helt klara och få ut dem till försäljning under våren 2021. 

Många idéer blir det

Någon skrivkramp har jag aldrig känt av snarare en stress för att bli klar och kunna börja på nästa projekt. En tanke finns att skriva en serie i 12 delar. Ett galet projekt som kan gå precis hur dåligt som helst, men det vore roligt att göra prova och se berättelsen växa över en längre tid. Ett annat projekt är att skriva färdigt en deckare som jag började på för några år sedan. Sedan har jag tänkt skriva hur det är att komma hem från en längre sjukhusvistelse, men inte hittat rätt vinkel och angreppssätt än. Sönerna och jag har skrivit några kapitel på en galen barnsaga som skulle vara rolig att göra klar. Jag har även en idé till en vuxensaga a là H.C Andersson. Varför inte skriva satir? Eller dystopisk framtidsberättelse?

Ja, du förstår säkert att jag måste bli hundra år gammal och med klart huvud innan jag fått ur mig alla mina berättelser. Det finns mycket att se fram emot. Håll ut!


Tills sist ...
Den distributör jag använder för att få ut Nästan alla dagar grät jag som e-bok och ljudbok ändrar sina villkor våren 2021. Många små förlag och egenutgivare som har sina böcker på bibliotek, strömningstjänster och säljer styckvis hos onlinehandlare går via denna distributör och kommer bli påverkade. Om du vill lyssna eller läsa som e-bok, gör det före den sista februari. Om inget händer kommer jag att bli tvungen att ta bort boken från alla plattformar. Det tråkiga är givetvis biblioteken eftersom distributören har monopol på möjligheten att ha böcker där.

Publicerat i2020ljudbokSkönlitterärt