Hoppa till innehåll

Nytt år, nya mål

Januari = skriva

Julen är över och ett nytt år har precis börjat. Det är kallt ute och stugvärmen lockar. Det är då jag sitter och skriver på kommande böcker. Jag har satt ett högt skrivmål i år – ge ut två romaner.

I min verksamhetsplanering för 2019 finns bokmässor, föreläsningar, boksläpp, men naturligtvis och framförallt skrivtid. I januari månad har jag inga mässor utan ska ägna den mesta tiden åt att skriva på de två romanerna.

Det du aldrig sa – del två

När jag hade skrivit klart Det du aldrig sa hade jag ingen fortsättning. Jag kunde inte alls se hur historien skulle kunna gå vidare. För mig tog den slut där och då. Men … i somras, mitt i högsommarvärmen, kom idéerna till mig. Kanske var det den låga aktiviteten i min hjärnan som gjorde att jag blev kreativ eller alla varma bad i insjöar och hav som mjukade kreativiteten. Hur som helst började jag skriva på del två.

Någon titel har inte boken än. Det är alldeles för tidigt. Mer måste skrivas för att det ska vara möjligt, helst hela boken. Hur historien egentligen kommer att bli och vad som ska ske i slutet är också för tidigt att säga. Jag skriver på och följer med karaktärerna i deras liv.

Ny roman – en serie?

Jag sa ovan att jag har siktet inställt på två romaner i år, så vilken är den andra då? Ja, det är ett stort projekt inser jag. Ett svårt och ogreppbart, i alla fall just nu. Jag har gjort det svårt för mig, snärjt in mig i ett universum där jag har lite kunskap, skapat en knepig huvudperson som jag ännu, trots ett aktivt skrivande i flera månader, inte fått grepp om. Vart ska historien? Den drar iväg med mig och jag följer efter. Kanske kommer det att bli en serie. Det vet jag möjligtvis när boken är klar. Eller så blir det som med Det du aldrig sa, att jag förnekar en fortsättning, det går några år och så klarnar det för mig och jag skriver del två.

Den här romanen är i alla fall totalt annorlunda än både Det du aldrig sa och Nästan alla dagar grät jag. Det är väldigt inspirerande (och svårt) att få skriva på något helt nytt på alla plan. Men det är antagligen detta som är kärnan i mitt författarskap, att jag får skapa nya karaktärer, i främmande miljöer och historier med oväntade slut.

 

Publicerat i2019FöretagareSkönlitterärt