Hoppa till innehåll

Om nytt hjärta på P4 Kronoberg

Idag var jag med på Förmiddag i P4 Kronoberg. Där berättade jag hur det gick till när vår son Hugo fick ett nytt hjärta. Missade du sändningen går det att lyssna i efterhand. Sveriges Radio P4 Kronoberg

Jag var med eftersom det är donationsveckan just vecka 41. Det känns viktigt att fler förstår hur det här med donation verkligen fungerar och får höra ett fall från verkligheten. Förhoppningsvis tar man ställning, för egen del men även för sina omyndiga barn, och anmäler till donationsregistret. Anmälan sker genom www.livsviktigt.se.

Nytt hjärta – en roman i verkligheten

Vår berättelse är händelserik, känslosam och har dramatiska vändningar. Den innehåller alla de klassiska dramaturgiska delar som en roman gör. Jag har skrivit en roman, baserad på vår verklighet, om en mammas upplevelse när sonen plötsligt visar sig vara hjärtsjuk. Den kommer ges ut någon gång under nästa år.

En bra roman ska börja direkt och så var det i verkligheten också. Vi kastades rakt in i ett kaos. Vi hade inte vetat att vår sons mående hade med hjärtat att göra. Inom loppet av ett dygn hamnade vi på barnintensiven i Lund.

När vi varit några veckor på sjukhuset kom första vändpunkten. Han blev sjuk igen. Det beslutades att skulle få en pump – Berlin Heart. Nu visste vi att han behövde ett nytt hjärta för att kunna leva. På romanspråk skulle det beskrivas om point of no return.

Vi väntade och väntade till vändpunkt nummer två kom – han fick sitt nya hjärta. Det var en oerhörd lycka, men i en bra roman räcker inte det. Det ska också finnas ett klimax.

I vårt fall var det när det nya hjärtat efter bara några dagar plötsligt stannade. De öppnade bröstkorgen och gav det nya hjärtat mer plats.

I en roman är den sista delen avtoning. För oss handlade det om att läka, hämta kraft, komma hem och börja leva ett så vanligt liv som det bara går.

 

 

 

 

 

Publicerat iSkribent