Hoppa till innehåll

Våren i Paris

Passage i Paris

För flera år sedan bestämde jag och min yngste son att vi skulle åka till Paris. Flera händelser ställde sig i vägen, inte minst pandemin, men veckan innan påsk kom vi äntligen iväg. En kylig lördagsmorgon i april stod vi bland flera andra resenärer och väntade på att få kliva på bussen som skulle ta oss ner till Frankrikes huvudstad. Att resa med buss är ett äventyr i sig och kan verkligen rekommenderas. Flera stopp på vägen till och från gjorde att vi fick uppleva mer än bara en stad. Väl framme i Paris konstaterade sonen att staden är stor och bilar kör snabbt. Det gäller att gå på trottoaren och att nyttja övergångsställen. Ljudvolymen var också helt annorlunda än hemma.

Det lät hela tiden

Sonens första kommentar när vi kom hem.

Passagerna

Förutom att äta crêpe, åka båt på Seine och besöka slottet i Versailles vandrade vi, eller flanerade som en fransman skulle säga, runt i staden. Man upptäcker de små sakerna och kan njuta av en stad på ett alldeles särskilt sätt när man flanerar. En av de saker som vi såg var alla passager. På bilden är en av de vackraste vi gick igenom. En passage är en gata som har tak, kantas av butiker och som ofta är vackert utsmyckad. Många har glastak för att släppa in ljus. De bygges under 1800-talet när hela Paris genomgick en enorm omvandling. Kvarter revs och hela staden ritades om. För att kunna ta sig från den ena sidan till den andra, gjorde man möjligheter att gå igenom kvarter. Det finns även i Stockholm och kanske i Göteborg och Malmö. Jag kan tänka mig att inspirationen är hämtad från Paris.

Min kommande roman utspelar sig i Paris och i förarbetet läste jag om just passager. Även om långt ifrån allt jag läser inför ett romanbygge kommer med, kunde jag inte undgå att ta med några passager. Längre ner kan du läsa mer om den nya romanen Fjäril i Paris.


Sekreterare i Hjärtebarnsfonden

Hjärtebarnsfonden har jag och min familj varit medlemmar i sedan vår äldste son fick nytt hjärta. I våras blev jag vald till sekreterare i föreningen i Kronobergs län. Jag hoppas att jag kan bidra till föreningens arbete för barn och ungdomar och göra föreningen mer känd. Om du vill ge en gåva är du välkommen att swisha eller köpa något från presentshopen. https://www.hjartebarnsfonden.se/ge-en-gava/ge-en-gava-2/


Äntligen har pandemin gett med sig, peppar, peppar ta i trä, och vi kan mötas på mässor, event och marknader. Bokmässan i Göteborg kommer bli av och jag har en egen monter på andra våningen, alldeles utanför seminariesalarna. Även om det kan kännas länge till 22-25 september går tiden snabbt. Boka in i din kalender och planera ett besök.

Bokningarna för höstens föreläsningar trillar in. Är du den som arrangerar och ska boka in föreläsare? Tveka inte att höra av dig. Jag kommer gärna och berättar om familjens tid i Lund, men också om mitt skrivande i största allmänhet. Bokning av föreläsning sker via Författarcentrums författarförmedling: https://ff.forfattarcentrum.se/


Teckning gjord av Elin Kristoffersson

Ny roman på gång

Som jag nämnde ovan heter den nya romanen Fjäril i Paris. Jag har skrivit på den i flera år, men då haft titeln Magins pris. Jag har hela tiden känt att den titeln inte är rätt. Ibland är det lätt att hitta en titel, ibland är det till och med där en berättelse börjar, men i det här fallet har det varit otroligt svårt. Berättelsen är något helt annat än det jag tidigare gett ut. 

Fattiga och rika

Den här berättelsen handlar om Luc, en föräldralös pojke som hamnar hos Bernard och Amélie. Ett par som är de bästa fosterföräldrar man kan tänka sig, även om det visar sig att de har hemligheter som Luc inte känt till. När berättelsen börjar har Bernard gått bort och Luc är ensam kvar med huset och familjens verksamhet – ett tvätteri. Under de år som han bott hos sina fosterföräldrar växte Paris och blev större. Det gör att tomten ligger i ett av de bästa arrondissement där enbart rika människor bor. Bernards farbröder ser inte med blida ögon att en fattig pojke ska ha en tomt på en attraktiv adress. Vem ska äga den? Vart ska Luc ta vägen om han inte får bo i sitt hus?

En kamp mellan fattig och rik utkämpas och Luc får ta till alla knep han har. Kan magi hjälpa honom? Vad kan familjens vän och förtrogne advokat Eugen Borel göra? Vad har fjärilar med saken att göra? Det får du veta när du läser Fjäril i Paris.

Just nu gör jag de sista genomläsningarna innan boken ska sättas, dvs göra texten läsbar utifrån typsnitt, radavstånd och storlek. Tryckeriet står färdigt när jag skickar in den. Förhoppningen är att den ska komma ut under sommaren.

Få Fjäril i Paris först av alla
Förbeställ ett exemplar redan nu och få den i brevlådan veckan innan den släpps till övriga. Skicka ett mail till info@lorentzsons.se 
Ange följande:

    1. Antal exemplar
    2. Namn - om du vill att den ska signeras till en särskild person
    3. Namn och adress till den som ska få boken
    4. Fakturaadress

Det har blivit populärt att läsa romaner för aktuell årstid. Romaner som utspelar sig under julhelgen säljer som aldrig förr under just julen. I Norge har påsk blivit lika med deckare, så kallad påskkrim. Det du aldrig sa startar Kristi himmelsfärds helgen. Beställ ditt exemplar senast den 18 maj och ha den till Kristi himmelsfärd. 
Pris: 125 kr inkl frakt. info@lorentzsons.se
Betalning via faktura.

Publicerat i2022BöckerSkönlitterärt